Izolația Acustică

     Zgomotul reprezintă un sistem de vibraţii sonore care corespund variaţiilor de presiune a aerului, perceptibile urechii umane. De câţiva ani, zgomotul a devenit unul dintre factorii de stres cei mai mari. Omul, care nu are capacitatea fizilogică de a se izola faţă de sunet cum o poate face faţă de lumină inchizând ochii, simte tot mai tare nevoia de a se proteja de sunetele nedorite.
     Acustica este sectorul ştiinţific care are ca scop studiul problemelor fizice, fiziologice si psihologice cu privire la emisia, propagarea şi recepţia sunetelor şi zgomotelor.
Structura fibrelor produselor din vată minerală de sticlă conferă pe langă o izolație termică bună și o foarte bună izolație acustică.
     Performante, certificate, integrate perfect în sistemele de izolații , produsele din vată minerală de sticlă GecsaTherm® aduc un confort sporit spațiilor de locuit.
Structura poroasă și elastică permite izolarea acustică față de zgomotele aeriene, de cele de impact și asigură corecția acustică în interiorul clădirilor.

Izolaţia acustică reprezintă suma măsurilor luate pentru
reducerea transmisiei acustice între sursa zgomotului şi spaţiul
care trebuie protejat.
Rw – reprezintă indicele de izolaţie la zgomotul aerian.
Lw – reprezintă indicele de izolaţie la zgomotul de impact.
Cu cât indicii de mai sus sunt mai mari, izolaţia este mai bună.
Tipuri de zgomot
1. Zgomotul aerian extern – generat de traficul stradal, feroviar, avioane etc.
2. Zgomotul aerian intern – generat de televizor, combina muzicală etc.
3. Zgomotul de impact – generat de obiectele căzute, lovituri, scaune trase pe pardosea etc.
4. Zgomotul generat de echipamente – lifturi, instalaţia de apă, canal, ventilaţie etc.

     Nivelul sonor , exprimat în decibeli (dB), indică intensitatea unui sunet pe o scară de diferenţiere.
     De la 10 la 120 dB, presiunea acustică corespunde fondului de zgomot de natură diferită şi creează percepţii care merg de la calm şi linişte (10 dB) la limita durerii urechii, (120 dB). Această transpunere în cifre permite ca, plecând de la un sunet identificat să se definească nivelul sonor dorit a se obţine după izolare. Pentru a fi percetibilă, orice îmbunătăţire acustică trebuie să fie de minim 1 dB. Dacă simultan se generează zgomot de la mai multe surse, zgomotul total reprezintă suma lor.

     Sistemul de fonoizolare masă resort masă garantează rezultate optime pentru izolarea fonică între două încăperi, combinând o protecţie sonoră şi termică cu o instalare rapidă şi costuri reduse.
     Ca şi principiu, sistemul masă resort masă se referă la două straturi de masă solidă, cum ar fi plăcile de gips carton, separate între ele de un resort, material elastic, si aer.
     Vata minerală de sticlă, datorită structurii sale elastice şi a volumului mare de aer inglobat, este un material perfect pentru acest sistem, crescând performanţele izolării acustice.
     Un sistem masă resort masă este caracterizat printr-o greutate redusă, flexibilate şi eficacitate maximă. De asemenea eficacitatea acestui sistem din punct de vedere al izolaţiei fonice şi termice faţă de sistemul clasic este ridicată.
În sistemul clasic de construcţie pentru a putea atinge o izolare acustică satisfăcătoare, grosimea acestor ziduri trebuie să fie mare, ceea ce rezultă o greutate mare. Pentru a susţine o astfel de greutate mare trebuie marită structura de rezistenţă şi fundaţia rezultând costuri adiţionale mari şi timpi mari de execuţie şi uscare a materialelor.
     Cu sistemul de izolare masă resort masă utilizand vata minerală de sticlă GecsaTherm® fiecare centimetru asigură o izolare acustică suplimentară de 1 dB.
Costurile sunt mult mai scăzute faţă de sistemul clasic datorită greutăţii scăzute, nefiind necesară revizuirea structurii de rezistenţă, timp de execuţie scurt datorită uşurinţei montajului şi fiind un sistem uscat nu există timpi adiţionali de uscare.
     De asemenea, vata minerală de sticlă reduce timpii de reverberație datorită calităților sale absorbante și reușește să diminueze nivelul sonor.
     Pentru același nivel de izolare acustică, vata minerală bazaltică trebuie să aibă o densitate de 3 ori mai mare decât vata minerală de sticlă.